Het wordt steeds gemakkelijker om glutenvrij te eten, als je hier meer over leert. Maar hoe zit het eigenlijk wanneer je buiten de deur eet en niet kunt kiezen uit je eigen koelkast? Bij een restaurant of bij vrienden eten, is niet gelijk onmogelijk wanneer je glutenvrij wilt eten. In dit artikel vind je enkele tips terug die het glutenvrije eten buiten de deur makkelijker helpt te maken, ongeacht hoeveel keren je van plan bent niet zelf te koken.

 

Kies van tevoren waar je wilt eten

Probeer zoveel mogelijk degene die aanstuurt waar je zou willen eten, of in ieder geval genoeg keuzes hebt om voor te stellen aan jouw vrienden of familie. Zelfs als het niet altijd realistisch is (je kunt bijvoorbeeld niet altijd beslissen op verjaardagen of andere speciale gelegenheden), kun je misschien al nadenken over het aantal glutenvrije opties op het menu. Pizzeria's en theehuizen zijn niet een goede keuze, omdat de meeste gerechten glutenrijke bloem bevatten. Omgekeerd kunnen Aziatische restaurants, met al hun rijstgerechten, gemakkelijk de beste plekken worden om glutenvrij te kunnen eten. Houd ook rekening met het reserveren van een tafel op een tijdstip dat het voor het restaurant minder druk zal zijn, anders kunnen de obers te druk zijn om jouw vragen te beantwoorden, wanneer er tientallen andere klanten wachten om hun bestelling te maken.


Als je geen glutenvrije opties op het menu kan vinden, bel dan naar het restaurant (buiten drukke tijden) om te vragen naar eventuele glutenvrije gerechten, en of daar natuurlijk rekening mee gehouden kan worden. Het is soms beter om dit af te stemmen met de kok, omdat het je een completer beeld geeft over de exacte ingrediënten van elke gerecht.

Wat te zeggen tegen de ober


Het lijkt misschien ontmoedigend om te praten met de ober over speciale dieetbehoeften, maar wees niet bang! Als je iets eet met gluten, en je hier ziek van wordt, is het belangrijk gluten ten alle tijden te vermijden. Als je niet zeker weet of de ober wel helemaal op de hoogte is van wat gluten precies zijn, zeg je dat je intolerant bent voor tarwe, rogge en gerst.

Probeer vooraf zelf onderzoek te doen naar glutenvrije opties bij restaurants waar je zou willen eten .

Bestudeer je menu zonder gluten

Probeer vooraf zelf een beetje onderzoek te doen naar het restaurant waar je gaat eten. Veel restaurants hebben een website waar ook hun menu te vinden is, wat betekent dat je vooraf ruim de tijd hebt om alle mogelijkheden te bestuderen van alle gerechten en gelijk kunt kijken welke glutenvrije opties voor jou een optie zijn om te bestellen. Maak van tevoren een lijstje met vragen die je aan de ober wilt vragen, zoals de ingrediënten van soep, kruiden, etc.

Gerechten die je zal moeten vermijden

Enkele eenvoudige vragen kunnen je ook helpen bij het maken van de beste keuzes bij een menu. Let vooral op:
- Salades die croutons bevatten en kruiden
- Soepen en sauzen met tarwemeel
- Producten gebakken in dezelfde olie als voedingsmiddelen die gluten bevatten, zoals producten die met broodkruimels bedekt zijn