Een populair ingrediënt in veel gerechten over de hele wereld, heeft gember een onmiskenbaar aromatische en pittige smaak, die diepte toevoegt aan veel recepten. Gember is niet alleen erg smaakvol, maar het is ook goed voor je gezondheid! Onze voedingsdeskundige Lucy-Ann onderzoekt wat deze plant zo bijzonder maakt.

 Bienfaits gingembre

Historisch geneesmiddel

Gember maakt deel uit van dezelfde plantenfamilie als kardemom, laos en kurkuma, waarbij de wortelstok (de wortelachtige stengel) het meest wordt gebruikt. Therapeutisch gebruik van gember is al duizenden jaren aanwezig in de traditionele Indiase en Chinese geneeskunde. De moderne wetenschap bevestigt traditionele en anekdotische claims op gember, en onthult nog interessantere resultaten met betrekking tot de krachtige helende eigenschappen. Deze verbazingwekkende specerij heeft veel antibacteriële, anti-parasitaire, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen, evenals krachtige antioxidanten. Gember staat bekend om zijn unieke en pittige smaak, dankzij de aanwezigheid van gingerol. Het is deze stof die aan de oorsprong ligt van de ontstekingsremmende eigenschappen van gember.

Positieve werking op spijsvertering

Gember is een praktisch en zeer effectief tegengif tegen indigestie, opgeblazen gevoel, buikpijn en misselijkheid. Een beetje verse gember 30 minuten voor een maaltijd kan de spijsverteringscapaciteit vergroten, het gevoel van misselijkheid en bewegingsziekte zoals reisziekte onderdrukken. De wortel verlicht ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap, maar ook postoperatieve misselijkheid. In de Ayurveda (oude Indiase geneeskunde) verhoogt gember het "spijsverteringsvuur" en verbetert ons vermogen om voedsel te verteren. Als je het te sterk vindt, probeer dan gehakte of geraspte gember toe te voegen in een verse muntthee en drink deze voor of tijdens je maaltijd.

Helpt bij afvallen

De voordelen van gember kunnen zelfs helpen om wat extra kilo's kwijt te raken! .

Gember heeft krachtige ontstekingsremmende effecten en stimuleert onze stofwisseling.

Vermindert pijnklachten

Gember staat steeds meer bekend om zijn vermogen om gewrichtsontsteking en de pijn geassocieerd met artritis te verminderen, door het verlagen van weefselhormoonniveaus die kunnen leiden tot pijn en ontsteking. Het gebruik ervan is ook gunstig tegen spierpijn voor atleten of bijvoorbeeld vrouwen die met menstruatiepijn kampen.
Wetenschappers hebben ook de antikanker-effecten van gember ontdekt. Gember heeft niet alleen het vermogen om de groei van kankercellen te stoppen, vooral darmkankercellen, maar helpt ook tegen misselijkheid wanneer er sprake is van chemotherapie.

Het lijkt tijdelijk het metabolisme proces te verhogen waardoor het lichaam opgeslagen vet verbrandt. Gember heeft daarom een positief effect op het stimuleren van het metabolisme, waardoor de vetverbranding toeneemt. Voor degenen die suikeronevenwichtigheden zoals diabetes hebben, lijkt gember zeer effectief, zowel preventief als therapeutisch. Het heeft positieve effecten op de insulineafgifte en op de werking van insuline, wat het metabolisme van koolhydraten en vetten verbetert.
Het is daarom een uitstekend product voor de gezondheid! Je kunt het gehakt of geraspt toevoegen in thee en vinaigrettes, of zelfs gebruiken als poeder om je gerechten op te fleuren. Probeer het in jouw dieet op te nemen en zie hoeveel beter je je zult voelen. ;-)

 

Had dit artikel je interesse? Wat is je favoriete recept om te profiteren van alle voordelen van gember?